آرزو صبوری- قیمت طلای سیاه روند صعودی در پیش گرفته است بطوریکه روز گذشته هر بشکه نفت برنت دریای شمال با ۶۵ سنت افزایش به بشکهای ۹۵.۳۲ دلار رسید و هر بشکه نفت وستتگزاساینترمدیت هم تا سقف ۸۸.۸۳ دلار معامله شد.

به گزارش افق تازه البته این افزایش قیمتها تحت تأثیر نگرانیهای کلی از وضعیت رکود اقتصادی و همچنین وضعیت شیوع کووید در چین که میتواند تأثیر مستقیمی بر میزان تقاضای نفت داشته باشد، محدود بود.
پیشتر گمانهزنیهایی در مورد تسهیل محدودیتهای کرونایی در چین طی ماههای آینده مطرح شده بود؛ سیاستی که در صورت اجرا میتواند تقاضا برای نفت را بهطور چشمگیری افزایش دهد.
از سوی دیگر کاهش ارزش دلار و نزول ۰.۳ درصدی شاخص ارزش آن در برابر دیگر ارزهای اصلی، تقاضا برای خرید نفت را تاحدودی افزایش داده است. این درحالیست که تصمیم اوپک پلاس در کاهش تولید به میزان ۲ میلیون بشکه در روز که از ماه جاری میلادی در دستور کار قرار گرفته بر افزایش قیمت نفت تاثیرگذار خواهد بود.
کارشناسان میگویند تحریم نفت روسیه که قرار است از اوایل ماه آینده میلادی (۵ دسامبر) از سوی کشورهای غربی اجرایی شود نیز فاکتور دیگری بر افزایش قیمت نفت خواهد بود. علاوه بر این، سرد شدن هوا نیز بهطور طبیعی تقاضا برای نفت را بالا خواهد برد.
با این حال بهزعم تحلیلگران دلایل دیگری وجود دارد که دستکم مانع افزایش «تصاعدی» قیمتها خواهد شد.
از یک سو، نگرانیها از رکود اقتصادی در ایالات متحده که از آن بهعنوان بزرگترین مصرفکننده نفت جهان یاد میشود روز پنجشنبه و در پی سخنان رئیس فدرال رزرو که گفت «خیلی زود است که بخواهیم حتی به متوقفکردن افزایش نرخ بهره فکر کنیم» تشدید شده و مانع از رشد بیشتر قیمتها شد.
در همین حال «بانک آو انگلند» هم روز پنجشنبه نسبت به وارد شدن بریتانیا به یک رکود و عدم رشد اقتصادی این کشور دستکم تا دو سال آینده هشدار دارد؛ مسئلهای که لاجرم میزان تقاضای صنایع به نفت را کاهش خواهد داد.
تحلیلگران میگویند نشانههایی از کاهش تقاضا در کشورهای اروپایی در حال رویت است؛ مردم کمتر از قبل رانندگی میکنند و شرکت آمازون هم نسبت به پایین آمدن میزان فروشش هشدار داده است.
وانگهی امیدهایی که اوایل هفته با خبرهایی مبنی بر احتمال برچیده شدن محدودیتهای کرونایی در چین با هدف تقویت اقتصاد مطرح شده بود با بالارفتن میزان موارد ابتلا به کووید در این کشور، کمرنگ شده است.
مدیر آژانس بینالمللی انرژی: جهان با نخستین بحران انرژی واقعی روبرو است
در همین حال آژانس بینالمللی انرژی هشدار داد که محدود شدن عرضه بازارهای گاز طبیعی مایع و کاهش عرضه توسط تولیدکنندگان بزرگ نفت، جهان را در میانه نخستین «بحران انرژی واقعی» قرار داده است.
فاتح بیرول، مدیر آژانس بینالمللی انرژی گفت: رشد واردات گاز طبیعی مایع، «الانجی» به اروپا در بحبوحه بحران اوکراین و احتمال بهبود تقاضای چینیها برای این سوخت، بازار را دچار محدودیت عرضه خواهد کرد، زیرا فقط ۲۰ میلیارد متر مکعب ظرفیت جدید گاز طبیعی مایع در سال آینده وارد بازار خواهد شد.او روز سهشنبه ۲۵ اکتبر در کنفرانسی در سنگاپور که به مناسبت هفته انرژی بینالمللی برگزار شد، گفت: «تصمیم اخیر سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش موسوم به «اوپک پلاس» برای کاهش تولید به میزان ۲ میلیون بشکه در روز، تصمیمی «مخاطرهآمیز» است، زیرا آژانس بینالمللی انرژی انتظار داشت که تقاضای جهانی برای نفت در سال جاری میلادی نزدیک به ۲ میلیون بشکه در روز رشد کند.
آقای بیرول در ادامه گفت که این تصمیم بهخصوص از این جهت خطرناک است که چندین اقتصاد در سراسر جهان در آستانه رکود قرار دارند. افزایش قیمتهای منابع انرژی از جمله نفت، گاز طبیعی و زغالسنگ، مصرفکنندگان را تحت تأثیر قرار میدهد.آقای بیرول گفت که اگر هوا معتدل بماند، اروپا ممکن است زمستان امسال را پشت سر بگذارد، «هرچند تا حدودی آسیب دیده است.»به گفته مدیر آژانس بینالمللی انرژی، پیشبینی میشود که مصرف نفت در سال ۲۰۲۳ به میزان ۱.۷ میلیون بشکه در روز رشد کند، بنابراین جهان همچنان نیاز دارد که نفت روسیه وارد بازار شود.آقای بیرول با بیان اینکه «جهان با وجود سقف قیمت، همچنان به نفت روسیه نیاز دارد»، گفت که جریان ۸۰ تا ۹۰ درصدی، سطح خوب و دلگرمکنندهای برای پاسخگویی به تقاضا خواهد بود. سقف قیمت برای محدود کردن درآمد نفتی روسیه به دلیل حمله نظامی این کشور به اوکراین، طراحی شده است.آقای بیرول بحران انرژی فعلی در جهان را یک نقطه عطف در تاریخ انرژی دانست که میتواند تسریعکننده گسترش منابع انرژی پاک و ایجاد یک سیستم انرژی ایمن و پایدار باشد.او گفت: «امنیت انرژی، اصلیترین عامل تاثیرگذار در گذار انرژی است، زیرا کشورها فناوریهای انرژی و انرژیهای تجدیدپذیر را به عنوان یک راهکار میبینند.
آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی میکند که انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۲ به میزان ۴۰۰ گیگاوات افزایش پیدا کند که نسبت به سال گذشته میلادی ۲۰ درصد رشد دارد.