// //

موازنه معکوس میان ایران،آمریکا و آذربایجان!

۱- وقتی رئیس جمهور پزشکیان به جمهوری آذربایجان می رود، ولی به آرامگاه باشکوه نظامی در گنجه «Gəncə» نمی رود، یعنی همچنان ما در زمین تقابل فرهنگی با آذربایجان گرفتاریم و تا این گره را باز نکنیم، از دل این سفرها و تفاهم های ظاهری، اتحاد سیاسی و شکوفایی اقتصادی فیمابین بیرون نمی آید!.

۲ـ درباره موضوع فرهنگ، ما دچار یک موازنه معکوس درباره آمریکا و آذربایجان و بسیاری از کشورهای شرقی شده ایم. یعنی از ۳۵ قبل که بحث «تهاجم فرهنگی غرب» مطرح شد، ما در جمهوری اسلامی بیشتر با «فرهنگ شرق» مقابله کرده ایم تا غرب!. چرا؟. چون ما سالهاست در دنیایی بی مرز، مشغول مرز کشیدن و اثبات ملیت «نظامی» و «مولانا» با جمهوری آذربایجان و ترکیه هستیم. شاید تاجیک ها هم اگر فارسی حرف نمی زدند، رودکی کولابی را هم باید به فهرست دعواهای فرهنگی خود اضافه می کردیم. از اقبال لاهوری هم هیچ نمی گوییم چون پاکستانی است، حتی اگر ۷۰ درصد اشعارش به فارسی باشد!. خواجه عبدالله انصاری هم برای ما «پیر هرات» نیست، چون مزارش در افغانستان است!. جالب است حتی با وجود آنکه مختوم قلی هم در خاک ما آرمیده، ترکمنستان از مواهب آن بی بهره مانده و امروز شاهد حضور دهها هزار گردشگر ترک و ترکمن در استان گلستان نیستیم!. از این دست موازنه های معکوس فرهنگی، بقدر چند کتاب، مثال داریم و مقصرش هم حتماً ما نیستیم!.

ادامه مطلب

// //

شتابِ عدالت، سرعتِ توسعه

ایران در بزنگاه استیلای هوش مصنوعی و قدرت اقتصادی، مجالی برای تعلل و فرصت سوزی ندارد و دست کم در رودخانه‌ی نظام بین الملل، اقتصاد جهانی و توسعه، ماهی همیشه زنده و تازه نخواهد ماند!

نمی دانم خود اورخانِ یکم یا اورهان غازی، دومین حاکم خاندان عثمانی در ۳۶ سال سلطنت، تا چه اندازه عادل بوده است. اما این سخن که به او نسبت داده شده، همواره ارزش خود را حفظ می‌کند: «عدالتی که به تعویق بیفتد، عدالت نیست». بزرگان دیگری نیز گفته‌اند که تاخیر در اجرای عدالت، به معنای انکار عدالت است. همچنین گفته‌اند: بدترین نوع عدالت، همان عدالتی است که دیر تجلی پیدا کند.

ادامه مطلب

// //

راه دشوار عراقچی!

صابر گل عنبری – عباس عراقچی با رای بالای ۲۴۷ نماینده وزیر خارجه ایران شد. بر خلاف آنچه درباره برخی وزرا گفته می‌شد که انتخاب‌شان با وعده‌های انتخاباتی پزشکیان همخوانی ندارد، اما انتخاب مذاکره کننده ارشد سابق در این مقام با توجه به شخصیت عملگرا و نقشش در انعقاد برجام و مذاکرات احیای آن نه فقط همسو با وعده‌های رئیس جمهور در سیاست خارجی به نظر می‌رسد، بلکه با توجه به سخنان پزشکیان در مجلس و همچنین رای بالای نمایندگان معطوف به اجماعی میان ارکان حاکمیت است.

چنین اجماعی برای واگذاری سکان دستگاه دیپلماسی ایران به دیپلماتی پراگمات و اهل مذاکره می‌تواند اماره‌ای بر ادراک حاکمیت مبنی بر ضرورت گشودن مسیرهای جدید در سیاست خارجی ایران به ویژه در تعامل با غرب باشد.

ادامه مطلب

// //

نقشه راه انرژی ایران

دکتر مهدی شریف زاده- گزارش حاضر نقشه راه توسعه صنعت انرژی ایران در برنامه هفتم توسعه را بررسی می کند. برنامه هفتم اهداف بلندپروازانه‌ای را در حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی، برق و آب تعیین کرده است. مقدمه تحقق این اهداف مستلزم بهره‌گیری گسترده از فناوری های پیشرفته در تمام بخش های صنعت انرژی است. گزارش نیازمندی های فناورانه کلیدی در هر بخش را شناسایی و تشریح می کند. همچنین آیین نامه های حمایت از تولید دانش بنیان در صنایع نفت و نیرو با اهداف برنامه هفتم تطبیق داده شده اند. یافته ها نشان می دهد این آیین نامه ها با اهداف...

ادامه مطلب

// //

تکرار یک اشتباه از سوی قالیباف

ساسان کریمی: انتخابات تمام شد و حالا موضوعات مختلفی جانشین آن همه شور و اضطراب شده است.
واقعیت این است که انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم نه از جنس آنچه در انتخابات منجر به اصلاحات دیده بودیم بود، نه اعتدال و نه حتی چیزی شبیه به انتخابات سه سال قبل.

ادامه مطلب

// //

هشدار به دولت پزشکیان برای دام خاموشی

مهدی عرب صادق-در دولت سیزدهم و در حوزه انرژی بیش از ۱۴ مورد ترک فعل اساسی بی توجهی به قوانین برنامه وجود داشته است که منجر به خسارات شده است. در خیلی حوزه ها دولت مستقر فعلی از ناکارآمدی دستاورد ساخته است! / در حال کاستن بی رویه از تراز آب پشت سدها برای خروج حدود ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه های برقابی هستند و این علاوه بر ناترازی موجود است‌. در حوزه انرژی بیش از ۱۴ مورد ترک فعل اساسی بی توجهی به قوانین برنامه وجود داشته است که منجر به خسارات زیر شده است: الف- ناترازی واقعی برق در حال حاضر بیش...

ادامه مطلب

// //

کابینه دولت چهاردهم و تجربه ارزشمند دولت اندونزی

وحید شقاقی شهری-مسئله اقتصاد از سال ۱۹۹۹ و پس از سقوط استبداد سوهارتو، سیستماتیک در صدر سیاست اندونزی قرار گرفته و اکنون بر اساس چشم‌انداز ۲۰۴۵ حرکت می‌کند که قرار است این کشور مسلمان را در یکصدسالگی استقلال خود به جرگه کشورهای توسعه یافته و در جایگاه پنجم اقتصاد جهان بنشاند. سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه برآورد کرده که اقتصاد اندونزی در سال ۲۰۴۵ به چهارمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل خواهد شد. اقتصاد این کشور در حال حاضر حدود 3.9 تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی (به قدرت برابری خرید و به قیمت ثابت 2021) دارد و رتبه هشتم جهان را (برتر...

ادامه مطلب