توسعه توانمندیهای فردی، مریم طرزی- تصمیمگیری بخشی جداییناپذیر از زندگی روزمره ماست. گاهی با اطلاعات کامل و منطقی انتخاب میکنیم، اما اغلب در شرایطی نامطمئن و تحت تأثیر احساسات تصمیم میگیریم. اینجاست که روانشناسی و تحقیقات علمی به کمک ما میآیند تا نشان دهند چگونه میتوانیم انتخابهای بهتری داشته باشیم.
تصمیمگیری در شرایط مختلف
تجربه زندگی نشان می دهد که انسانها چگونه در شرایطی که تمام اطلاعات را دارند و منطقی فکر میکنند، تصمیم میگیرند. با این حال، در زندگی روزمره، ما اغلب اطلاعات کاملی نداریم و تصمیمات مان میتواند تحت تأثیر احساسات نیز قرار بگیرد.
مواجهه با این تصمیمات نامطمئن و پرریسک روزمره اغلب منجر به سوگیریهای شناختی، نیاز به تنظیم هیجانی و شکلگیری عادتها میشود.
برای کمک به درک این انتخابها در شرایط عدم قطعیت و ریسک، می توان از نظریهها و تحقیقات حوزههای مختلف روانشناسی بهره گرفت. این رویکرد، بینشهای منحصربهفردی درباره چگونگی بهبود تصمیمگیریهای روزمره (و حتی هدایت انتخابهای دیگران) ارائه میدهد.
برای درک و بهکارگیری این بینشها، ابتدا باید از یک پیشفرض اساسی شروع کنیم: ما همیشه درباره انتخابها و تصمیمات مان یکسان فکر نمیکنیم. گاهی سریع و خودکار فکر میکنیم ، انگار متأثر از شهودی هستیم که هدایت مان می کند، راه مناسب تر را انتخاب کنیم، و گاهی با تأنی و تعمق بیشتر.
هر یک از این روشها مزایا و معایب خود را دارد.